Adoptiebomen

 Laatste stand  van zaken: het is nog steeds mogelijk om appelbomen te adopteren maar is wel een beperkt aanbod over.

 

In 2017 zijn we gestart met Adopteer een Bommelse Appelboom waarvoor we een apart deel van de zelfplukboomgaard reserveren. U kunt voor 29,95 euro per jaar uw eigen appelboom als persoon, familie of bedrijf adopteren. In het eerste jaar rekenen sinds 1 januari 2024 een bedrag van 7,50 euro per boom extra voor met name het laten graveren van een naambordje.  Een eigen appelboom speciaal voor u maar met de wetenschap dat een professional voor uw boom zorgt.  Gelijk het eerste jaar heeft u al een normale oogst van de volwassen bomen. U mag een eigen bordje met uw eigen naam bij de boom plaatsen of anders doen wij dat. Op verschillende momenten bent u samen met uw familie welkom in de Zelfplukboomgaard om de ontwikkelingen te volgen. U bent vrij om deze bijeenkomsten te bezoeken maar verwachten u uiteraard wel tijdens de zelfplukdagen uw eigen boom leeg te komen plukken.  Rond half maart is er een snoeibijeenkomst waar u tekst en uitleg krijgt over alles rond de snoei van fruitbomen en appelbomen in het bijzonder. Als u wilt, mag u uw eigen boom snoeien. Eind april/begin mei is er een bloesembijeenkomst waar o.a. de imker u alles over bijen en honing zal vertellen. In de loop van de zomer bent u welkom om tijdens een gezellig samenzijn het groeiproces van de appels weer eens persoonlijk te komen bekijken. En als er teveel appels aan een boom hangen mee te vruchtdunnen. Het hoogtepunt volgt natuurlijk in de herfst als de appels rijp zijn om te plukken. Tussendoor houden we u op de hoogte met onze Facebook-pagina, nieuwsbrieven of als u zich aanmeldt op een aparte Facebook-groep voor appelboomadoptanten. 

 

Met uw adoptieboom, het bezoeken van de bijeenkomsten en natuurlijk de zelfpluk leert u het nodige over het zelf fruittelen. Voor kinderen en u zelf is het ook een mooie manier om meer te weten te komen hoe ons voedsel en appels in het bijzonder nu geproduceerd worden. Ervaar zelf hoe het is om als fruitboer afhankelijk te zijn van de natuur en het weer.  En het is een mogelijkheid om eens nieuwe mensen te leren kennen en een stukje gezellig samenzijn. 

 

Over de kosten: u kunt voor 29,95 euro per jaar uw eigen appelboom als persoon, familie of bedrijf adopteren. In het eerste jaar rekenen sinds 1 januari 2024 een bedrag van 7,50 euro per boom extra voor met name het laten graveren van een naambordje. Alternatief is dat je zelf een eigen gemaakt bordje met naam en boomnummer maakt en zelf op komt hangen.  Dan rekenen we geen extra kosten voor het bordje.

 

U kunt zich nu al opgeven voor uw eigen adoptieboom door te mailen met vermelding aanmelding adoptiebomen naar Wouter.  We vragen wat gegevens die we nodig op per mail.  U ontvangt een persoonlijk certificaat met op verzoek een foto van uw appelboom, het nummer van uw eigen appelboom en wat verdere uitleg/spelregels. Als u wilt mag u een zelfgemaakt bordje met uw naam bij de boom plaatsen of meestal plaatsen wij zonder meerkosten zelf een naambordje  voor u bij de adoptieboom. Voor 1 december kunt u laten weten of u in het volgende weer dezelfde boom wilt adopteren (net zolang tot de boomgaard niet meer door ons beheerd wordt). In januari ontvangt u een factuur voor het nieuwe adoptiejaar.

Besef dat het appels telen altijd natuur blijft en na een jaar met erg volle oogst ook weer jaar met minder appels volgt. Mocht het zo zijn dat er een jaartje door nachtvorst of andere reden er echt een hele kleine of zelfs misoogst is dan zorgen we ervoor dat u toch met een tas appels naar huis gaat. Inmiddels hebben we teveel adoptiebomen om bij een kleine oogst adoptanten ook de niet-geadopteerde bomen leeg te plukken.

 

Het is ook mogelijk om een boom te adopteren voor iemand anders. In de boomgaard staan al diverse adoptiebomen die ter gelegenheid van een bruiloft, geboorte of afscheid geschonken zijn.  Wij sturen het certificaat op verzoek dan naar u of de ontvanger die de adoptieboom cadeau krijgt. Een leuk idee voor iemand of een familie die alles al heeft, nooit weet wat hij wil, dit bij voorbaat enig vinden of als het tijd is voor een keer wat origineler cadeau dan wijn of een boek.