Geschiedenis & toekomst

Door zijn werkervaring als fruitteeltadviseur en ook  in advieswerk voor boerderijwinkels  is Wouter vertrouwd met zelfpluk op fruitbedrijven. Hij was in een eerdere functie als ketenmanager biologisch fruitteler rond 2004 ooit al betrokken bij de start het project Adopteer een appelboom van Biologica. Daar is ook de interesse in direct afzetvormen van boer naar consument en zelfpluk gelegd.

 

Het perceel in Zaltbommel tussen het NS-Station Zaltbommel, de snelweg A2 en de Waaldijk was jarenlang boomgaard. De oogst van 2014 bleef ongeplukt zoals je ook op de foto links ziet die op 27 december 2014 genomen is. Wouter is dit perceel blijven volgen. Toen in zomer 2015 het perceel onbeheerd bleek en er een redelijke oogst hing, is Wouter eens gaan informeren naar een mogelijke zelfpluk in deze boomgaard. Na overleg met eigenaar Gemeente Zaltbommel bleek dit in september 2015 mogelijk voor oogst 2015 in oktober. Daarmee was de eerste editie van de Bommelse Zelfplukdagen in Zelfplukboomgaard Spoorveste een feit.

 

Een lange toekomst was deze zelfpluklocatie niet beschoren. Al snel wilde Gemeente Zaltbommel verder met de beoogde projectontwikkeling op Spoorveste. In voorjaar 2016 zijn al de bomen op  gerooid.  Wouter was daar ook niet zo treurig over. De boomgaard van 3,5 hectare was wel erg groot voor zelfpluk en je wilt toch liever een perceel voor langere tijd.

Daarmee begon de zoektocht naar een andere perceel, mede aangewakkerd door de vele positieve ervaringen van de zelfplukkers en Wouter zelf.  In april 2016 kwam een nieuwe locatie in beeld. Aan 't Straatje bleek een relatief klein perceel met 0,5 hectare oudere appels  vrij te komen.  De rentmeester die de belangen van de projectontwikkelaar/grondeigenaar behartigde werkte mee aan een eenjarig pachtcontract. Uiteindelijk is ook dit perceel tijdelijk want het is aangekocht om over enkele jaren met woningbouw te beginnen. Wanneer deze bouwactiviteiten starten is onbekend.

 

Daarom is Wouter voor een verdere toekomst op zoek gegaan naar een vervangend perceel van 0,5 tot 1 hectare in of net buiten Zaltbommel. Uiteindelijk geeft dit kans op een veel langere toekomst. Als er al fruitbomen op staan is dat een plus maar dat hoefde helemaal niet. IHoe het er allemaal uit kan zien als het doorgaat, zit ook als Zelfplukboomgaard nog deels  in de brainstormfase. Maar het zal veel meer een zelfoogsttuin met ook kleinfruit, steenfruit,  groenten en bloemen naast het zelf kunnen plukken van alleen maar appels.