Wouter's appeltaart

Het favoriete appeltaartrecept van familie Van Teeffelen is de boerenappelcake.

Te verkrijgen tijdens de zelfplukt.

 

Het gehele recept stond ooit al op Foodlog onder de titel: 'Boerenappelcake naar geheim familierecept'. De appelcake is niet alleen heel erg lekker maar ook erg snel te maken.  En als er dan gemakkelijk twee springvormen in de oven passen, maak je er gewoon twee. 

 

Tip: met de zelfplukappels van Boomgaard Spoorveste zijn de taarten nog lekkerder!!!

Bron: Het Nieuwe Haagse kookboek van oud-leraressen F.M. Stoll en H. de Groot van een Haagse Huishoudschool, later gepubliceerd op Foodlog onder de titel 'Boerenappelcake naar geheim familierecept'.


Het recept voor appelcake (voor een springvorm van ca. 20 cm) en zelf doe ik meestal de helft meer voor een grotere springvorm:

 

Ingrediënten: - 100 g boter - 100 g suiker - 110-125 g eieren (ca. 2 stuks) - 1 g zout - 150 g zelfrijzend bakmeel - appels. Het Haagse kookboek noemt verder nog vanillesuiker, citroensap, abrikozenjam en poedersuiker als optie (maar zelf hou ik het vaak bij alleen nog wat vanillesuiker).

 

Bereiding: Als cake, dus boter zacht laten worden, suiker er vervolgens doorheen stampen, eieren doorheen roeren en dan nog eens het zelfrijzend bakmeel. Met houten lepel vervolgens tot cakedeeg roeren. Vervolgens springvorm of bakvorm beboteren en het cakedeeg erin doen en met lepel gelijk verdelen. De appels schillen (en daar heb ik dan weer een heel handige appelschilmachinetje voor). Met een appelpartjessnijder of anders met een mes appelpartjes maken. De appelpartjes aansluitend stevig in het cakebeslag drukken.

 

Oven voorverwarmen op rond 160 -170 graden. Volgens de dames Stoll en de Groot is de baktijd ca. 1 uur maar mijn ervaring is dat het voor een grotere springvorm of dikkere taart aanzienlijk langer is. De dames besluiten het recept met het bestrijken van de cake met abrikozenjam en bestrooien met poedersuiker (maar dat hebben mijn moeder en ik nog nooit gedaan).

Ook een favoriet appeltaartrecept? Laat het ons hieronder weten!

1 Berichten