Nieuwsberichten


Nieuwsbrief november 2023 verschenen.

 

Het nieuws over de laatste ontwikkelingen rond  Zelfplukboomgaard 't Straatje lees je in de nieuwsbrief van vandaag. We gaan een flink deel van de appelbomen rooien om ruimte te maken voor een grotere fruittuin/voedselbos. Zelfpluk voor  mensen zonder adoptieboom is in vanaf 2024 niet meer mogelijk. Lees het via de volgende link.


Zelfpluk in 2022 alleen voor adoptanten.

Eén nacht met flinke nachtvorst in april heeft er voor gezorgd dat de goedbloeiende appelbomen in de Zelfplukboomgaard uiteindelijk maar weinig appels dragen. Vooral op het voorste deel van de boomgaard waar normaal gesproken mensen zonder adoptieboom op de Zelfplukdagen kunnen plukken, valt het meeste tegen. Daar staan echt volop bomen met maar een paar vruchten. Het achterste deel met de adoptiebomen ziet er wel beter uit met afwisselend slechtdragende en redelijk hangende bomen. Dus met spijt in mijn hart moet ik laten weten dat de Bommelse Zelfplukdagen 2022 voor niet-adoptanten daarom niet doorgaan. Adoptanten zijn welkom om hun eigen boom te komen plukken. Als de dracht van hun eigen boom tegenvalt dan zorgen we dat ze toch met een tas appels van elders, gratis pak appelsap of zo naar huis gaan. We maken op zaterdag 22 oktober a.s. er wel weer een leuke Bommelse Appeldag 2022 voor speciaal de adoptanten met een eigen adoptieboom van. En we gaan ons van lieverlee maar weer richten op een nieuw hoopvol teeltseizoen 2023.  De plannen om toch maar een beregeningsinstallatie om nachtvorstschade te voorkomen worden wel steeds concreter. Ook daarmee water te kunnen geven in extreem warme en droge zomers die we steeds vaker hebben. 

 

Voor wie  zonder adoptieboom toch zelf appels wil plukken: gelukkig zijn er nog diverse andere fruittelers met zelfplukdagen en volop appels. Meer info op onder andere de site van De Fruitigste.

 

Geplaatst op 5 september 2022.


Introductie van EHBS-systeem

De Zelfplukboomgaard komt dit jaar met het E.H.B.S.-systeem waarbij de afkorting staat voor Extra Hulp Bij Sinterklaasinkopen. Met dit pakket is het mogelijk om gewoon thuis uw sinterklaascadeau in te kopen. U kunt zich gewoon houden aan het RIVM-advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dat voldoende afstand houden in de winkels lukt vlak voor Sinterklaas al voor geen meter. U bestelt online maar zonder de stress of het allemaal nog voor 5 december op tijd aan de deur bezorgd wordt. Het wordt geleverd door een kleine, soms hardwerkende zelfstandige met een wat hogere gunfactor dan een volgevreten mijnheer Bol of zo. U ontvangt als cadeaugevende Sinterklaas in uw mailbox een adoptiecertificaat voor een appelboom op naam in de Zelfplukboomgaard. Maar een tegoedbon voor een Workshop snoeien van fruitgewassen kan natuurlijk ook als alternatief voor mensen met fruitbomen in hun tuin.  Het pakket houdt ook in dat u op onze site een tweetal sinterklaasgedichten vindt die u zelf mag gebruiken.  We hebben geen tips voor de creatieveling die graag een uitgebreid suprise zelf maakt. Maar voor de wat minder handige of luiere lieden raden we een schoenendoos aan met daarin het toegemailde certificaat en wat appels. Vergeet niet de schoendoos van mooi sinterklaaspapier te voorzien. Alle verdere informatie en de down te loaden sinterklaasgedichten vindt u onder EHBS-systeem op deze website. Aanmelden kan t/m 4 december via een mail naar wte@fruitadvies.nl

 

Geplaatst op 29 november 2020

 

Vooralsnog alleen zelfplukdagen 2020 voor adoptanten.


Slechts een klein deel van het actuele nieuws wordt op deze site geplaatst. Voor heel veel leuk nieuws gebruiken we vooral onze Facebook-pagina Zelfplukboomgaard. Ook twitter @zelfplukdag wordt hiervoor maar wel wat minder gebruikt.


Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Enige keren per jaar verstuurt de Zelfplukboomgaard een nieuwsbrief met het laatste nieuws versturen. U kunt zich gratis aanmelden voor deze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar wte@fruitadvies.nl.  De eerste nieuwsbrief zal in de loop van december verstuurd worden.Workshop snoeien van fruitgewassen.

 

WTE Fruitadvies/Zelfplukboomgaard ’t Straatje organiseert  elke winter samen met WTE Fruitadvies een eendaagse workshop over het snoeien van fruit. Deze activiteit onder leiding van Wouter als ervaren fruitteeltadviseur Wouter van Teeffelen (WTE Fruitadvies).
Deze workshop vindt plaats bij de Loonse Schuur, Maasdijk 18  te Neerloon (bij Ravenstein). Wouter snoeit al jaren deze fruittuin met hoogstambomen van appels, peren, pruimen en verder fruitgewassen zoals rode bes, witte bes, bramen, frambozen, tafeldruiven, walnoot, kiwibessen, kweeperen en abrikoos. Meer info op de website via de link www.zelfplukboomgaard.nl/eigen-fruit…/workshop-snoeien-fruit

 

Interesse in deelname in februari 2020? Stuur een mailtje naar Wouter en u komt op de lijst van belangstelende.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 3 december 2016, aangepast 16 maart 2020.


Adopteer een Bommelse Appelboom.

Vanaf 1 januari 2017 starten we met Adopteer een Bommelse Appelboom waarvoor we een apart deel van de zelfplukboomgaard reserveren. U kunt al vanaf heden voor 29,95 euro per jaar u eigen appelboom als persoon, familie of bedrijf adopteren. Een eigen appelboom speciaal voor u maar met de wetenschap dat een professional voor u de boom zorgt.  Op verschillende momenten bent u samen met uw familie welkom in de Zelfplukboomgaard om de ontwikkelingen te volgen. Met absoluut hoogtepunt natuurlijk uw eigen boom leeg plukken in oktober.  Tussendoor houden we u op de hoogte met onze Facebook-pagina, nieuwsbrieven of als daar behoefte aan is een aparte Facebook-groep voor appelboomadoptanten.  Lees meer over Adopteer een Bommelse Appelboom op het tabblad Adoptiebomen op deze site.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 29 november 2016.

     


Productie van cider is gestart.

De productie van een beperkt aantal flessen cider van de appels uit de Zelfplukboomgaard is  in 2016 gestart. We zagen deze kleinschalige productie van eigen cider vooral als een jaar om ervaring op te doen. Dit  cider maken doen we niet zelf omdat cider maken veel specifieke vakkennis en materialen vraagt. De cider wordt gemaakt door vakman Adam Dijkstra van Wijnhoeve De Colognes in Groesbeek. De cider wordt op traditionele wijze van Methode champenoise gemaakt.  Dit zorgt voor de beste kwaliteit maar is wel een kwestie van een lange adem. De cider van de eigen appels die bij de zelfpluk 2017 klaar voor consumptie was, was zeker als Methode Champonoise prima te drinken. Echter het gebrek aan eigen appels was een belangrijke reden om er niet meer door te gaan. Ook de afzet vergde veel tijd, moeite en aandacht die er eigenlijk niet is.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 29 november 2016, aangepast oktober 2021/


Speciale plukinstructievideo voor zelfplukkers

Speciaal voor de zelfplukkers is er een instructievideo over hoe je een appel plukt gemaakt.  Kort en krachtig wordt uitgelegd waarop je moet letten.  De video is vinden op het  youtube-kanaal van Wouter van Teeffelen.  Klik op onderstaande afbeelding om de video te bekijken

De instructievideo is een bewerking van een langere plukinstructievideo voor professionele fruittelers en hun plukmedewerkers.  De betaalde versie van ruim 8 minuten gaat nog veel meer in op zaken zoals het goed en veilig plukken met een trapje en het efficiënt werken met een pluktrein. Af te spelen in het Nederlands, Engels of Pools. Te verkrijgen bij onder andere WTE Fruitadvies.

Nieuwsbericht geplaatst op 30 oktober 2015.


Hoe wordt ons appelsap uit de supermarkt  gemaakt ?

Het is opvallend in de gesprekken met bezoekers van de Boeren Herfstmarkt hoe veel mensen weinig weten van hoe appelsap in de supermarkt gemaakt wordt. Wat is nu versgeperst ? En hoe werkt uit concentraat gemaakt ? Gelukkig is er nog een link naar een uitzending van Keuringsdienst van Waarde uit 2012. Zij gingen in 2012 op zoek naar het niet altijd zo fraaie verhaal achter appelsap.

Nieuwsbericht geplaatst op 17 oktober 2015.