Nieuwsberichten


Vooralsnog alleen zelfplukdagen 2020 voor adoptanten.

Door een tegenvallende oogst zijn er dit jaar vooralsnog alleen zelfplukdagen voor mensen die een appelboom geadopteerd hebben. Adoptanten mogen door tegenvallende oogst vanaf begin oktober ook appels plukken van niet-geadopteerde bomen. De gebruikelijke Bommelse Appeldag met diverse gasten en extra activiteiten die op 17 oktober 2020 gepland stond gaat helaas niet door.  Als er op zaterdag 17 oktober nog veel appels hangen dan zijn ook niet-adoptanten welkom (maar dat besluiten we ook vanwege Corona pas na 10 oktober). Hou over het laatste nieuws hierover deze facebook-pagina en de website in de gaten.

 

Geplaatst op 23 september 2020.


Slechts een klein deel van het actuele nieuws wordt op deze site geplaatst. Voor heel veel leuk nieuws gebruiken we vooral onze Facebook-pagina Zelfplukboomgaard. Ook twitter @zelfplukdag wordt hiervoor maar wel wat minder gebruikt.


Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Enige keren per jaar verstuurt de Zelfplukboomgaard een nieuwsbrief met het laatste nieuws versturen. U kunt zich gratis aanmelden voor deze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar wte@fruitadvies.nl.  De eerste nieuwsbrief zal in de loop van december verstuurd worden.


Start collectieve moestuin.

 

Op het veldje waar vorig jaar de pompoenen en kalabassen groeiden, willen we dit jaar met een aantal gezinnen en personen een collectieve biologische moestuin starten. Het is bewust geen zelfoogsttuin maar alle werkzaamheden gebeuren door de deelnemers. Woont u in Zaltbommel of directe omgeving en heeft u interesse dan kunt u het beste een mailtje sturen naar Wouter.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 16 maart 2020.


Verplantbare appelbomen te koop.

 

Er zijn weer te verplanten appelbomen uit de Zelfplukboomgaard te koop. Leverbaar voor 30 euro per boom vanaf 17 maart op afspraak. Meer informatie staat elders op de site onder verplantbare bomen.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 16 maart 2020.


Workshop snoeien van fruitgewassen.

 

WTE Fruitadvies/Zelfplukboomgaard ’t Straatje organiseert  elke winter samen met WTE Fruitadvies een eendaagse workshop over het snoeien van fruit. Deze activiteit onder leiding van Wouter als ervaren fruitteeltadviseur Wouter van Teeffelen (WTE Fruitadvies).
Deze workshop vindt plaats bij de Loonse Schuur, Maasdijk 18  te Neerloon (bij Ravenstein). Wouter snoeit al jaren deze fruittuin met hoogstambomen van appels, peren, pruimen en verder fruitgewassen zoals rode bes, witte bes, bramen, frambozen, tafeldruiven, walnoot, kiwibessen, kweeperen en abrikoos. Meer info op de website via de link www.zelfplukboomgaard.nl/eigen-fruit…/workshop-snoeien-fruit

 

Interesse in deelname in februari 2020? Stuur een mailtje naar Wouter en u komt op de lijst van belangstelende.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 3 december 2016, aangepast 16 maart 2020.


Adopteer een Bommelse Appelboom.

Vanaf 1 januari 2017 starten we met Adopteer een Bommelse Appelboom waarvoor we een apart deel van de zelfplukboomgaard reserveren. U kunt al vanaf heden voor 29,95 euro per jaar u eigen appelboom als persoon, familie of bedrijf adopteren. Een eigen appelboom speciaal voor u maar met de wetenschap dat een professional voor u de boom zorgt.  Op verschillende momenten bent u samen met uw familie welkom in de Zelfplukboomgaard om de ontwikkelingen te volgen. Met absoluut hoogtepunt natuurlijk uw eigen boom leeg plukken in oktober.  Tussendoor houden we u op de hoogte met onze Facebook-pagina, nieuwsbrieven of als daar behoefte aan is een aparte Facebook-groep voor appelboomadoptanten.  Lees meer over Adopteer een Bommelse Appelboom op het tabblad Adoptiebomen op deze site.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 29 november 2016.

     


Productie van cider is gestart.

De productie van een beperkt aantal flessen cider van de appels uit de Zelfplukboomgaard is gestart. We zien deze kleinschalige productie van eigen cider vooral als een jaar om ervaring op te doen. Dit  cider maken doen we niet zelf omdat cider maken veel specifieke vakkennis en materialen vraagt. De cider wordt gemaakt door vakma Adam Dijkstra van Wijnhoeve De Colognes in Groesbeek. De cider wordt op traditionele wijze van Methode champenoise gemaakt.  Dit zorgt voor de beste kwaliteit maar is wel een kwestie van een lange adem. De appels die begin november 2016 verwerkt zijn, zullen pas na de zelfpluk 2017 klaar voor consumptie zijn.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 29 november 2016.


Speciale plukinstructievideo voor zelfplukkers

Speciaal voor de zelfplukkers is er een instructievideo over hoe je een appel plukt gemaakt.  Kort en krachtig wordt uitgelegd waarop je moet letten.  De video is vinden op het  youtube-kanaal van Wouter van Teeffelen.  Klik op onderstaande afbeelding om de video te bekijken

De instructievideo is een bewerking van een langere plukinstructievideo voor professionele fruittelers en hun plukmedewerkers.  De betaalde versie van ruim 8 minuten gaat nog veel meer in op zaken zoals het goed en veilig plukken met een trapje en het efficiënt werken met een pluktrein. Af te spelen in het Nederlands, Engels of Pools. Te verkrijgen bij onder andere WTE Fruitadvies.

Nieuwsbericht geplaatst op 30 oktober 2015.


Hoe wordt ons appelsap uit de supermarkt  gemaakt ?

Het is opvallend in de gesprekken met bezoekers van de Boeren Herfstmarkt hoe veel mensen weinig weten van hoe appelsap in de supermarkt gemaakt wordt. Wat is nu versgeperst ? En hoe werkt uit concentraat gemaakt ? Gelukkig is er nog een link naar een uitzending van Keuringsdienst van Waarde uit 2012. Zij gingen in 2012 op zoek naar het niet altijd zo fraaie verhaal achter appelsap.

Nieuwsbericht geplaatst op 17 oktober 2015.