Nieuwsberichten


Slechts een klein deel van het actuele nieuws wordt op deze site geplaatst. Voor heel veel leuk nieuws gebruiken we vooral onze Facebook-pagina Zelfplukboomgaard. Ook twitter @zelfplukdag wordt hiervoor maar wel wat minder gebruikt.

Welkomsfeestje voor de biggen op 1 juni a.s.

 

Op zaterdag 1 juni a.s. is vanaf 13.00 tot 16.00 uur een welkomsfeestje voor de biggen die enkele dagen eerder zijn losgelaten op het varkensveldje in Zelfplukboomgaard ’t Straatje in Zaltbommel.

 

Centraal staan de biggen met de zeug (moeder) van de buitengewone varkens die onder leiding van varkenshouder Josse net enkele dagen eerder losgelaten worden op het varkensveldje in Zelfplukboomgaard 't Straatje in Zaltbommel. Om daar met als buitengewoon blije buitenvarkens de hele zomer tot na de zelfplukdagen te blijven. Daarnaast zal imker Jan Vernooij alles over de bijen vertellen.

 

Zelfplukboomgaardenier Wouter van Teeffelen zal vertellen over en rondleidingen geven door de boomgaard. Na geen oogst in het nachtvorstjaar 2017 en een matige oogst in 2018 lijkt (onder voorbehoud) de appeloogst in 2019 groot te worden. De cider van oogst 2018 wordt op deze dag gepresenteerd en is te koop op deze middag.
Adoptanten van een Bommelse Appelboom mogen hun
eigen appelboom komen bekijken. Speciale aanbieding op alleen deze dag voor
late instappers van Adopteer een Bommelse Appelboom 2019: 15 procent korting en garantie van een boom vol appels die je tijdens de Bommelse Zelfplukdagen 2019 helemaal leeg mag plukken.
Een bordje met uw eigen naam volgt nog dezelfde dag bij uw adoptieboom.

Nieuwsbericht, geplaatst op 20 mei 2019.


Succesvolle Bommelse Appeldag maar einde oogst komt wel in beeld.

Op de prachtige nazomerdag 13 oktober wisten veel bezoekers de weg naar de Bommelse Appeldag van Zelfplukboomgaard ’t Straatje in Zaltbommel te vinden. De verkoop van appels liep door de grote belangstelling erg vlot. Door de relatief kleine boomgaard met een matige vruchtdracht ging het wel erg hard met de appeloogst. Iedereen is welkom om de resterende zelfplukdagen deze week op woensdagmiddag, donderdagmiddag, vrijdagmiddag en wellicht ook nog op zaterdag 20 oktober welkom. Om zoveel mogelijke mensen nog zelf appels te laten plukken, was er een aantal dagen een maximum van 10 kg appels per  familie te laten plukken. Daar gaan we nu weer wat soepeler mee om, zolang de voorraad strekt en voor 1 euro per kg. Voor een prijs van 75 ct/kg kunt u uit de grote voorraadkisten met Jonagold-appels (van een andere teler) mag rapen. Wilt u de laatste stand van zaken als te plukken appels weten dan kunt u daags voor uw geplande bezoek meer informatie lezen op deze website  of Facebook-pagina @zelfplukboomgaard.

We eindigen zaterdagmiddag met een raapmiddag waar je de gevallen appels die nog goed voor zijn voor appelmoes en meer mag rapen voor 30 ct/kg. Start om 13.30 uur op zaterdag 20 oktober, en zolang de voorraad strekt.

Adoptanten van een eigen geadopteerde Bommelse Appelboom kunnen in de deze week (t/m zaterdag 20 oktober) in elk geval nog hun eigen appelboom komen plukken. Voor het komende seizoen wil ik juist de mogelijkheid van een eigen adoptieboom meer in beeld gaan brengen. U kunt voor 29,95 euro per jaar u eigen appelboom als persoon, familie of bedrijf adopteren. Meer info op: https://www.zelfplukboomgaard.nl/adoptiebomen/

 

Nieuwsbericht, geplaatst op 14 oktober 2018, aangepast 16  en 18 oktober 2018 

 

 

Nieuwsbericht, geplaatst op 14 oktober 2018, aangepast 16 oktober 2018

 


Zelfplukboomgaard richt zich op nieuwe locatie Beersteeg-West (en verlaat 't Straatje)

Het jammerlijke nieuws is dat de zelfplukboomgaard op het huidige perceel aan het Straatje in Zaltbommel in 2018 niet door gaat. Het positieve nieuws is dat de plannen voor een nieuwe zelfpluktuin in plan Beersteeg-West in Zaltbommel steeds concreter worden.

Op mijn eigen verzoek pacht ik de boomgaard aan 't Straatje volgend jaar niet meer. De aanleiding was de misoogst na de zware nachtvorst in april. Nadrukkelijk spelen een groot aantal redenen meer mee waardoor het perceel... niet voldoet aan mijn eisen. Denk aan: geen beregening tegen nachtvorst mogelijk, slechts 1 ziektegevoelig ras, oude bomen die moeilijk kleuren, Jonagold is een relatief slecht betaald ras, een rijstand die te krap is om er fatsoenlijk met een fruittrekker er door te kunnen, geen perspectief voor langere termijn, etc. etc. Gelukkig zijn er nog wel de leuke herinneringen aan en de foto's van de bijzonder geslaagde Bommelse Zelfplukdagen in 2016 in 't Straatje. Het enthousiasme van de bezoekers versterkt het besef dat zelfpluk voor consumenten perspectiefvol zijn (en leuk om te doen).

Positief en dat speelt in afweging ook sterk mee, is dat de mogelijke nieuwe locatie in plan Beersteeg-West me steeds meer enthousiasmeert. Een unieke locatie vlak tegen de binnenstad van Zaltbommel. Gemeente Zaltbommel benaderde me hiervoor zelf zoals het ook in de regionale pers heeft gestaan. Alhoewel nog niets besloten is en er laatst alleen een eerste bijeenkomst was voor omwonenden, gaan we nu voor deze nieuwe locatie. Op zijn vroegst in 2019 kunnen we hier gaan planten Nog veel.ideeën zijn nader uit te werken maar het lijkt meer richting zelfpluktuin met naast fruit ook groenten en bloemen te gaan. Komend seizoen wil ik door vergelijkbare initiatieven elders in Nederland rond stadslandbouw, buurttuinen, voedselbossen, Community Supported Agriculture (CSA) en zo te bezoeken verder te oriënteren. Om zo met volop frisse ideeen in Zaltbommel aan de slag te gaan. Voor suggesties van anderen staan we altijd open.

 

Geplaatst op 10 december 2017

 

Aanvulling voorjaar: we gaan toch weer jaartje door op de huidige locatie 't Straatje.


Nieuw in het assortiment: cider van eigen appels

Nieuw in ons assortiment is de stille cider. Gemaakt door Wijnhoeve de Colonjes in Groesbeek van appels van oogstjaar 2016 uit de zelfplukboomgaard. Te bestellen door te mailen naar Wouter of in de store op de website. Per 6 flessen voor 42 euro incl. BTW.

 

Vanaf zomer 2018 is er ook  de cider met bubbels. Gemaakt volgens Methode Champenoise waar de bubbels ontstaan door een tweede gisting op de fles zoals we dat bij het maken van champagne kennen. 


Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Eens per één of twee maanden wil de Zelfplukboomgaard een nieuwsbrief met het laatste nieuws versturen. U kunt zich gratis aanmelden voor deze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar wte@fruitadvies.nl.  De eerste nieuwsbrief zal in de loop van december verstuurd worden.


Bommels Appelsap nu ook te koop bij buurtsuper Aziz.

Sinds kort is Bommels Appelsap in 1L fles ook te koop bij de Marokkaanse buurtsuper Saada/Aziz in de Boschstraat in Zaltbommel. Bekend bij veel Bommelse binnenstadbewoners en daarbuiten. Al langer was Bommels Appelsap in 5L pak  en ook nu in 1L fles bij de kaas- en delicatessenwinkel De Bourgondiër in de Gamersestraat in Zaltbommel. Als u meer dan één of enkele flessen wilt dan kunt u dat ook online bestellen bij mij. Dat kan via store op de site of met een mailtje naar wte@fruitadvies.nl.  In Zaltbommel bezorg ik het dan zelf.

 

Geplaatst op 8 januari 2017.


Bommels Appelsap nu ook in flessen van 1 liter.

De versgeperste Bommels Appelsap van eigen oogst 2016 in 1L fles zijn binnen. Vorig jaar kreeg mijn moeder één van de eerste pakken 5L pak maar die vond ze wel erg groot voor een alleenstaande hoogbejaarde. En dat heb ik later nog wel vaker van anderen gehoord. Nu in de herkansing dus de eerste flessen 1L voor ma Van Teeffelen en iedereen die liever geen 5L pak wil.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 3 december 2016.


Workshop snoei van fruitgewassen.

WTE Fruitadvies/Zelfplukboomgaard ’t Straatje organiseert komende winter samen met WTE Fruitadvies een eendaagse workshop over het snoeien van fruit. Deze activiteit onder leiding van Wouter als ervaren fruitteeltadviseur Wouter van Teeffelen (WTE Fruitadvies).
Deze workshop vindt plaats op zaterdag 11 februari 2017 bij de Loonse Schuur, Maasdijk 18 5371 PE te Neerloon (bij Ravenstein). Wouter snoeit al jaren deze fruittuin met hoogstambomen van appels, peren, pruimen en verder fruitgewassen zoals rode bes, witte bes, bramen, frambozen, tafeldruiven, walnoot, kiwibessen, kweeperen en abrikoos. Meer info op de website via de link www.zelfplukboomgaard.nl/eigen-fruit…/workshop-snoeien-fruit

 

Nieuwsbericht geplaatst op 3 december 2016.


Adopteer een Bommelse Appelboom.

Vanaf 1 januari 2017 starten we met Adopteer een Bommelse Appelboom waarvoor we een apart deel van de zelfplukboomgaard reserveren. U kunt al vanaf heden voor 29,95 euro per jaar u eigen appelboom als persoon, familie of bedrijf adopteren. Een eigen appelboom speciaal voor u maar met de wetenschap dat een professional voor u de boom zorgt.  Op verschillende momenten bent u samen met uw familie welkom in de Zelfplukboomgaard om de ontwikkelingen te volgen. Met absoluut hoogtepunt natuurlijk uw eigen boom leeg plukken in oktober.  Tussendoor houden we u op de hoogte met onze Facebook-pagina, nieuwsbrieven of als daar behoefte aan is een aparte Facebook-groep voor appelboomadoptanten.  Lees meer over Adopteer een Bommelse Appelboom op het tabblad Adoptiebomen op deze site.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 29 november 2016.

     


Productie van cider is gestart.

De productie van een beperkt aantal flessen cider van de appels uit de Zelfplukboomgaard is gestart. We zien deze kleinschalige productie van eigen cider vooral als een jaar om ervaring op te doen. Dit  cider maken doen we niet zelf omdat cider maken veel specifieke vakkennis en materialen vraagt. De cider wordt gemaakt door vakma Adam Dijkstra van Wijnhoeve De Colognes in Groesbeek. De cider wordt op traditionele wijze van Methode champenoise gemaakt.  Dit zorgt voor de beste kwaliteit maar is wel een kwestie van een lange adem. De appels die begin november 2016 verwerkt zijn, zullen pas na de zelfpluk 2017 klaar voor consumptie zijn.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 29 november 2016.


Bommels Appelsap te koop bij De Bourgondier.

Vanaf heden is Bommels Appelsap te koop bij De Bourgondier. De Bourgondier is een kaas- en delicatessenzaak in de Gamerschestraat in Zaltbommel.  Meer info op deze link.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 15 april 2016.


Speciale plukinstructievideo voor zelfplukkers

Speciaal voor de zelfplukkers is er een instructievideo over hoe je een appel plukt gemaakt.  Kort en krachtig wordt uitgelegd waarop je moet letten.  De video is vinden op het  youtube-kanaal van Wouter van Teeffelen.  Klik op onderstaande afbeelding om de video te bekijken

De instructievideo is een bewerking van een langere plukinstructievideo voor professionele fruittelers en hun plukmedewerkers.  De betaalde versie van ruim 8 minuten gaat nog veel meer in op zaken zoals het goed en veilig plukken met een trapje en het efficiënt werken met een pluktrein. Af te spelen in het Nederlands, Engels of Pools. Te verkrijgen bij onder andere WTE Fruitadvies.

Nieuwsbericht geplaatst op 30 oktober 2015.


Handige appelsnijders tijdens zelfplukdagen te koop

We hebben handige appelschillers opgehaald bij een leverancier in Duitsland.  De wat luxere uitvoering in edelstaal is nog op voorraad. Ze waren tijdens de zelfplukdagen te koop in onze verkoopkraam maar zijn nu nog op afspraak af te halen in Zaltbommel. Voor een prijs van € 25,= zolang de voorraad strekt. Meer info en bekijk het filmpje op onze site onder handig.

Nieuwsbericht geplaatst op 29 oktober 2015,  aangepast 4 november 2015.


Nieuw op site: handige hulpjes voor in de keuken

Nieuw op de site is een reeks van handige hulpmiddelen voor het gebruik in de keuken. Vooral als u wat meer appels gaat schillen dan enkele kg's is een appelschilapparaat erg handig. En u hebt er nog jaren plezier van. Meer info en bestelmogelijkheden op deze site onder handige hulpjes.

Nieuwsbericht 18 oktober 2015.


Hoe wordt ons appelsap uit de supermarkt  gemaakt ?

Het is opvallend in de gesprekken met bezoekers van de Boeren Herfstmarkt hoe veel mensen weinig weten van hoe appelsap in de supermarkt gemaakt wordt. Wat is nu versgeperst ? En hoe werkt uit concentraat gemaakt ? Gelukkig is er nog een link naar een uitzending van Keuringsdienst van Waarde uit 2012. Zij gingen in 2012 op zoek naar het niet altijd zo fraaie verhaal achter appelsap.

Nieuwsbericht geplaatst op 17 oktober 2015.