Nieuwsberichten


Nieuws september 2024.

 

Als Zelfplukboomgaard telen we het late ras Jonagold en doen we eigenlijk nooit mee met landelijke zelfplukdagen die vaak rond half september volop georganiseerd worden. Omdat we alleen echt rijpe en lekkere Jonagold willen laten plukken is dat voor ons te vroeg. Normaal gesproken starten we pas rond 10 oktober met de Bommelse Zelfplukdagen.
Dit jaar organiseren we zo al zo alleen Bommelse Zelfplukdagen voor mensen met een eigen adoptieboom. Omdat er appelbomen gerooid zijn en de oogst gewoon tegenvalt is er helaas geen zelfpluk van onze appels door mensen zonder adoptieboom mogelijk. Gelukkig kunnen we ze door verwijzen naar steeds meer collega's met zelfplukdagen. Veel namen zijn te vinden op de site van De Fruitigste.
Door allerlei redenen is het deze herfst echt de laatste appeloogst in de Zelfplukboomgaard. Te vaak viel de oogst in de afgelopen jaren door het ontbreken van beregening door nachtvorst of door een tegenvallende vruchtzetting bij een koude en natte bloei zwaar tegen. Alles rond de gewasbescherming maakt het allemaal lastiger, zeker nog meer als kleine teler. Het combineren met nu weer een baan was lang niet altijd makkelijk en als pure hobby was het weer teveel. Echt jarenlang met heel veel plezier de Zelfplukboomgaard gedaan. Maar de voldoening werd minder en uiteindelijk besluit je met wat dubbele gevoelens om het anders te gaan doen.
In de winter besluiten we de activiteiten met het rooien van de appelbomen. Gerooide bomen voor een tweede leven in ieders tuin zijn deze winter volop voor het laatste jaar beschikbaar.

Slechts een klein deel van het actuele nieuws wordt op deze site geplaatst. Voor heel veel leuk nieuws gebruiken we vooral onze Facebook-pagina Zelfplukboomgaard. Ook twitter @zelfplukdag wordt hiervoor maar wel wat minder gebruikt.


Workshop snoeien van fruitgewassen.

 

WTE Fruitadvies/Zelfplukboomgaard ’t Straatje organiseert  elke winter samen met WTE Fruitadvies een eendaagse workshop over het snoeien van fruit. Deze activiteit onder leiding van Wouter als ervaren fruitteeltadviseur Wouter van Teeffelen (WTE Fruitadvies).
Deze workshop vindt plaats bij de Loonse Schuur, Maasdijk 18  te Neerloon (bij Ravenstein). Wouter snoeit al jaren deze fruittuin met hoogstambomen van appels, peren, pruimen en verder fruitgewassen zoals rode bes, witte bes, bramen, frambozen, tafeldruiven, walnoot, kiwibessen, kweeperen en abrikoos. Meer info op de website via de link www.zelfplukboomgaard.nl/eigen-fruit…/workshop-snoeien-fruit

 

Interesse in deelname in februari 2020? Stuur een mailtje naar Wouter en u komt op de lijst van belangstelende.

 

Nieuwsbericht geplaatst op 3 december 2016, aangepast 16 maart 2020.


Speciale plukinstructievideo voor zelfplukkers

Speciaal voor de zelfplukkers is er een instructievideo over hoe je een appel plukt gemaakt.  Kort en krachtig wordt uitgelegd waarop je moet letten.  De video is vinden op het  youtube-kanaal van Wouter van Teeffelen.  Klik op onderstaande afbeelding om de video te bekijken

De instructievideo is een bewerking van een langere plukinstructievideo voor professionele fruittelers en hun plukmedewerkers.  De betaalde versie van ruim 8 minuten gaat nog veel meer in op zaken zoals het goed en veilig plukken met een trapje en het efficiënt werken met een pluktrein. Af te spelen in het Nederlands, Engels of Pools. Te verkrijgen bij onder andere WTE Fruitadvies.

Nieuwsbericht geplaatst op 30 oktober 2015.