Een fruitboom in je eigen tuin


Op mijn site www.mijneigenfruitboom.nl vind je veel meer info over zelf fruittelen in eigen tuin. Of volg mijneigenfruitboom.nl op de Social Media.


Advies over fruit in de particuliere tuin.

Wouter van Teeffelen

Boomgaard 't Straatje is een bedrijfsactiviteit van Wouter van Teeffelen (WTE Fruitadvies). Normaal gesproken is het geven van teelttechnisch en bedrijfskundig advies aan professionele fruittelers zijn dagelijkse hoofdactiviteit. Ook adviseert hij boeren en tuinders op het gebied van agrarische directvermarkting. Ofwel alle producten en diensten die een boer rechtstreeks naar de consument levert zoals bijv. boerderijwinkels. De ervaring leert dat ook particulieren met vragen over fruitbomen en -struiken in hun eigen tuin regelmatig Wouter weten te vinden. Voor enkele particulieren houdt hij als een soort fruithovenier het fruitgedeelte in hun tuin bij. Zoals het bijvoorbeeld in de winter snoeien van laagstam- en ook weleens hoogstambomen. Wouter is op de Zelfplukdagen vermoedelijk op rustige momenten  aanspreekbaar over vragen over fruit in uw eigen tuin.

Wouter breidt zijn activiteiten rond fruitbomen in particuliere tuinen wel uit. U kunt hem als adviseur of fruithovenier inschakelen. Informeer eens bij vragen naar de mogelijkheden bij Wouter.

 

 


Instructie voor het planten van fruitbomen.

Bij het planten van fruitbomen in je eigen tuin moet je echt op een aantal zaken letten. Eenmaal geplant en geworteld kun je meestal de gemaakte fouten bij het planten niet meer corrigeren. Zorg allereerst voor goed en gezond plantmateriaal, liefst NAK-b gekeurd. Een goede plantboom is al wat vertakt met liefst een krans van takjes die ongeveer even zwaar zijn en mooi verdeeld zijn rond de boom. Als het om meer dan een enkel boompje gaat, kun je altijd informeren naar het leveren van plantbomen door Wouter.

Planten doe je in de rusttijd van de bomen als blad eraf is. Plant nooit in een erg natte grond want dan kun je beter nog even wachten tot de grond droger is.  Eind november en december na de bladval is een mooie periode om te planten maar ook in het voorjaar wordt volop geplant. Let er in het voorjaar wel op dat de plantboom nog goed in rust is (want bomen met al uitlopend blad planten krijgen het moeilijk). Als je erg laat in voorjaar plant, kun je het beste bomen planten die in een koelcel opgeslagen zijn geweest.

Zorg naast bomen om te planten ook voor minimaal 1 goede houten paal van minimaal 2 à 2,5 meter omdat fruitbomen wel ondersteuning nodig hebben. Voor hoogstammen zie ik liever 2 palen per boom.

Voor een instructie van het daadwerkelijk planten heb ik ooit samen met de Zaltbommelse Torentuin een plantinstructie gemaakt. Deze is hieronder te downloaden.

 

Download
Plantadvies fruitbomen
Instructie voor het goed planten van fruitbomen. Samen met de Torentuin in Zaltbommel gemaakt ter gelegenheid van de het planten van de fruitbomen in deze tuin. Maar interessant voor iedereen die fruitbomen koopt en die netjes wil planten.
Plantadvies fruitbomen Torentuin..pdf
Adobe Acrobat document 791.0 KB

Boekentips over fruit in eigen tuin.

Regelmatig krijg je van particulieren de vraag wat een goed boek is over het telen van fruit in eigen tuin. Eerlijkheidshalve zijn veel boeken over fruit in de meeste boekwinkels vanuit een professionele blik van matige tot soms ronduit slechte kwaliteit. Er is echter een boek dat ik iedereen kan aanraden: de Groente & Fruit Encyclopedie van Guy de Kinder. Een standaardwerk staan uitgebreide teelthandleidingen van alle bekende en bijzondere groente- en fruitsoorten. Veelal praktische informatie waar je wat aan hebt. Vele honderden kleurenfoto's en tekeningen van alle gewassen. Tuin algemeen

Wouter volgt ook de ontwikkelingen in de Nederlandse wijnbouw maar pretendeert niet de grote wijnbouwspecialist te zijn. Wel heeft het telen van fruit veel overeenkomsten met het telen van wijndruiven. Als appels soms tot appelsap verwerkt wordt, gaat het nog meer op elkaar lijken. Voor mensen die wat meer van Nederlandse wijnbouw af willen weten wordt het  Het nieuwe handboek druiven | Fred Lorsheijd als het belangrijkste standaardboek gezien. Voor geïnteresseerden te bestellen bij Bol.comSpecifiek voor geïnteresseerden in hoogstamfruit is het Handboek Hoogstamfruit van Landschapsbeheer Nederland een aanrader. Te vinden op de webwinkel van http://www.landschapsbeheernederland.nl/webwinkel


Oude bomen te koop voor in de eigen tuin.

Een klein deel van de appelbomen zijn te koop omdat we er wat gaan rooien in de zelfplukboomgaard. We kunnen voor uw eigen tuin ook volwassen perenbomen leveren die met kluit opgerooid zijn in een eigen boomgaard in Lithoijen. In de loop van februari of begin maart kunnen we vooraf bestelde bomen laten rooien met grote kluit.  Deze fraai gevormde bomen zijn nog groter en al 50 jaar oud. Meer info op deze site onder verplantbare bomen.


Workshop/studiedag snoeien van fruitgewassen.

Ik organiseer komende winter weer eendaagse workshops over het snoeien van fruit.  Deze workshops vinden plaats op zaterdag 16 februari 2019 in Neerloon (bij Ravenstein) en op zaterdag 23 februari 2019 in Zaltbommel. 

 

In de ochtendprogramma is er een lezing/les over allerlei facetten rond de snoei.

·        In de middag gaan we op 16 februari in de fruittuin bij de Loonse Schuur het kleinfruit, steenfruit en de hoogstamfruitbomen onder begeleiding en na instructie deels zelf snoeien.  Wouter snoeit al jaren deze fruittuin met hoogstambomen van appels, peren en  pruimen. Aan verder fruitgewassen staat:  rode bes, witte bes, bramen, frambozen, tafeldruiven, minitrees appel, kiwibessen, kweeperen en abrikoos

In de middag van 23 februari gaan we in mijn volkstuin vol fruitgewassen en in de zelfplukboomgaard de praktijk bespreken.  Deelnemers snoeien zelf appelbomen in de Zelfplukboomgaard.

Voor koffie, thee en een lunch wordt verzorgd. De kosten voor deze eendaagse workshop bedragen 65 euro. Meer informatie op mijn site mijneigenfruitboom.nl onder workshop snoeien fruit.