Workshop/studiedag snoeien van fruitgewassen.

Zelfplukboomgaard ’t Straatje/Mijn eigen fruitboom organiseert komende winter op een tweetal plaatsen een eendaagse workshop/studiedag over het snoeien van fruit. Deze activiteit staat onder leiding van Wouter van Teeffelen als ervaren fruitteeltadviseur.  Wouter geeft al jaren op verzoek met enige regelmaat snoeibijeenkomsten voor particulieren maar dit is het tweede jaar dat hij dit zelf organiseert.  Deze workshops/studiedagen snoeien van fruitgewassen vinden plaats bij:

  • op een nog nader te bepalen zaterdag in februari 2019 bij de Zelfplukboomgaard in Zaltbommel
  • op een nog nader te bepalen zaterdag begin maart 2018 bij de Loonse Schuur in Neerloon (bij Ravenstein)

 

Bij streng winterweer verplaatsen we de workshop naar een nieuwe datum in maart. 

Ontvangst met koffie en appeltaart vanaf 9.30 uur en we starten met de workshop om 10 uur.

In het ochtendprogramma is er een lezing/les over:

  • Theoretische achtergronden en uitleg van fruitsnoeijargon.
  • Goed snoeigereedschap en onderhoud ervan.
  • De verschillen in snoei tussen de verschillende fruitgewassen.
  • De belangrijkste aandachtspunten bij de snoei in de praktijk.

·    Na de lunch gaan we 's-middag echt de praktijk in. In Zaltbommel in de volkstuin van Wouter met een grote diversiteit aan fruitgewassen en in de Zelfplukboomgaard. In Neerloon in de fruittuin van de Loonse Schuur het kleinfruit, steenfruit en de hoogstamfruitbomen snoeien. Deels na instructie en met wat begeleiding snoeien deelnemers zelf ook bomen. Naast appels en peren is er aandacht voor:  rode bes, witte bes, bramen, frambozen, tafeldruiven, minitrees appel, kiwibessen, kweeperen en abrikoos.  Meer info over de Loonse Schuur en de bijbehorende fruittuin staat op de Facebook-pagina De Loonse Schuur. 

U moet zich vooraf aanmelden door een mail naar Wouter. Neem uw eigen snoeischaar, zaag, snoeimateriaal en warme kleding mee. Voor koffie, thee en een lunch wordt vanuit de Loonse Schuur gezorgd. De kosten voor deze eendaagse workshop bedragen per deelnemer 60 euro inclusief koffie, thee en lunch. Bij streng winterweer wordt de workshop uitgesteld. En bij veel belangstelling organiseren we dezelfde workshop op meerdere dagen. Het maximaal deelnemers is 20 tot 25 personen per workshop.

 

Deelnemers aan de snoeiworkshops kunnen lid worden van de besloten Facebook-group Workshop snoeien van fruitgewassen. Daar kunnen ze voor en na de workshop vragen, foto's en ervaringen delen die door deelnemers en Wouter van reacties worden voorzien..